- udziec jagnięcy – około 1,4 kg,
- 1 cytryna kiszona,
- 3 młode cebulki,
- 4 ząbki czosnku,
- garść gałązek mięty,
- garść gałązek tymianku,
- sól,
- 100 ml oliwy,
- 1/2 ostrej papryczki,
Cytrynę
i cebule pokroić na ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą. Papryczkę posiekać.
Udziec
oprószyć solą.
Zioła
i przyprawy podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć
dno naczynia. Na ziołach ułożyć udziec, obłożyć resztą ziół
i przypraw. Polać oliwą, przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 120 stopni.
Piec
około 5 godzin.
Podawać z jogurtem.
zastawa z
Fantastyczne danie, żadna restauracja by się nie powstydziła.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje za miłe słowa :) serdecznie pozdrawiam
UsuńCo dziwne, to tylko najlepsze restauracje stać takie danie.
UsuńOczywiście udziec jagnięcy nie jest tani, ale smak niewyobrażalny.
Polecam :)