Taki chłodnik litewski zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem.
Przepis według Pani Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek, tuż przy granicy z Litwą.
Ogórki
umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę i koperek posiekać.
Do
garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i
koperek.
Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku
solą, cukrem i pieprzem.
Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Chłodniki podawane w miejscowych restauracjach.
1 szklanka ugotowanych tartych buraków,
3 średnie ogórki,
1 główka cebuli,
szczypta cukru,
1 łyżka octu,
duży pęczek koperku,
4 kefiry (400 ml jeden),
1 łyżka gęstej śmietany,
sól,
pieprz,
jajka ugotowane na twardo,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz