czwartek, 28 lipca 2016

Chłodnik litewski



Taki chłodnik litewski zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem.

Przepis według Pani Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek, tuż przy granicy z Litwą.

Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę i koperek posiekać.

Do garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i koperek.
Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.




Chłodniki podawane w miejscowych restauracjach.




  • 1 szklanka ugotowanych tartych buraków,

  • 3 średnie ogórki,

  • 1 główka cebuli,

  • szczypta cukru,

  • 1 łyżka octu,

  • duży pęczek koperku,

  • 4 kefiry (400 ml jeden),

  • 1 łyżka gęstej śmietany,

  • sól,

  • pieprz,

  • jajka ugotowane na twardo,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz