Ciasto
nieco czaso i praco chłonne, ale warte tego :)
- Ciasto:
- 500 g mąki,
- 125 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 3 jajka,
- 50 g cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- 150 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- masa orzechowa:
- 90 g orzechów laskowych,
- 75 g cukru
- 25 ml wody
- 400 g jagód,
- jajko
Orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut.
Gorące
orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam
orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Ugotować gęsty
syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy.
Gotować
cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor
(najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią
się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na
nich karmelizować).
Wyjąć
orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do
ostygnięcia.
Zmiksować
na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia.
Mąka
powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema
łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna
powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką
i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka
ubijać z cukrem, a następnie dodać roztopione masło i dalej
ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę i mleko. Ciasto dobrze
wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut.
Następnie
ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na prostokąt
20 x 30 cm. Na cieście rozłożyć plasterki zimnego masła – nie
układamy masła przy samych brzegach.
Ciasto
złożyć do środka na trzy. Delikatnie rozwałkować podsypując
minimalnie mąką.
Złożyć
ponownie, rozwałkować i po raz kolejny powtórzyć. Złożyć i
włożyć do lodówki. Następnie potrójne wałkowanie powtórzyć
jeszcze dwukrotnie.
Ciasto
rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 70x16 cm lub 1 większy
(ja upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm).
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć
mąką.
Wzdłuż
dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć
jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do
tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając.
Następnie
posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut.
Można
posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym.
lukier:
2
pełne łyżki jagód,
1
malina,
1
łyżka wody,
1
łyżka soku z cytryny,
6
łyżek cukru pudru,
Jagody,
wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając.
Przetrzeć przez sito.
Dodać
sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka.
Tak
przygotowanym lukrem udekorować ciasto.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz