środa, 13 lipca 2016

Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami


Ciasto nieco czaso i praco chłonne, ale warte tego :)

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 125 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 3 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 150 g zimnego masła,
  • szczypta soli,

  • masa orzechowa:
  • 90 g orzechów laskowych,
  • 75 g cukru
  • 25 ml wody

  • 400 g jagód,

  • jajko

Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut.
Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. 



Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować).



Wyjąć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia.

Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ubijać z cukrem, a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut.
Następnie ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm. Na cieście rozłożyć plasterki zimnego masła – nie układamy masła przy samych brzegach.
Ciasto złożyć do środka na trzy. Delikatnie rozwałkować podsypując minimalnie mąką.
Złożyć ponownie, rozwałkować i po raz kolejny powtórzyć. Złożyć i włożyć do lodówki. Następnie potrójne wałkowanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 70x16 cm lub 1 większy (ja upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając.
Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut.


Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym.
lukier:
2 pełne łyżki jagód,
1 malina,
1 łyżka wody,
1 łyżka soku z cytryny,
6 łyżek cukru pudru,
Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito.
Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka.
Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz