czwartek, 14 lipca 2016

Ciasto porzeczkowe - deser z czarnej porzeczki



Deser z czarnej porzeczki z orzechami laskowymi... pycha :)

Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.

Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor




(najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować – na zdjęciu orzechy laskowe – orzechy włoskie zachowują się tak samo).

Wyjąć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia.

Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobnioną czekoladę włożyć do miski, ustawionej na garnku z wrzącą wodą).

Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z ryżem.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki.



Porzeczki opłukać, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez sito.

Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać wodę i zagotować.

Jeżeli jest więcej, należy odparować przez gotowanie.

Doprawić do smaku cukrem.

W gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywną masę

Do śmietany dodać porzeczki z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę porzeczek, wymieszać, następnie wlać porzeczki do śmietany, lekko ubijając.

Masę wlać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować deser malinami.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.




  • 90 g orzechów laskowych,

  • 65 g cukru,

  • 25 ml wody,

  • 50 g czekolady deserowej,

  • 50 g ryżu preparowanego,

  • 500 g czarnej porzeczki,

  • 15 g żelatyny,

  • 250 ml śmietany 30%,

  • maliny do przybrania (około 300 g)


zastawa z 





16 komentarzy:

  1. Fajny ten orzechowy spód :) a ciacho wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo i polecam :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na spód :) Cały deser wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany! ja nie chcę kawałka...chce CAŁE <3... wygląda obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ proszę się częstować ;) bardzo miło :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Joasiu, to jest piękne, chyba przygotuję :)
    . Już drukuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! MNIAM! :) Na pewno spróbuję przygotować to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. A jaki jest rozmiar formy? Bo to jest bardzo istotne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu 18 cm, ale robiłam i w formie 20 cm. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy to mają być orzechy włoskie....bo te na zdjęciu to chyba włoskie nie są ,a w przepisie jest napisane że włoskie �� ciasto cudne. Porzeczki już się kończą, więc i ja muszę szybko za nie się zabrać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. laskowe, oczywiście laskowe. Przepraszam, chochlik jakiś się wdarł.... tak jak na zdjęciu laskowe

      Usuń