- 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
- 50 ml soku z cytryny,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 60 ml oleju,
- 50 g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- 400 g czereśni,
Czereśnie
umyć, wydrylować.
Szpinak
zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Ciasto
wymieszać z czereśniami.
Foremkę
posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem na 30-40
minut.
zastawa z
Ciasto zrobilam dzisiaj I wyszlo niestety bardzo srednie w smaku..
OdpowiedzUsuńbardzo przykro :( a co nie tak z tym smakiem?
Usuńnam bardzo smakuje, ale każdy ma inny smak.... jednym smakują krewetki, innym nie....