Naleśniki z serem i borówkami są po prostu pyszne, ale gdyby ktoś przypadkiem nie lubił czekolady, to może zastąpić je zwykłymi naleśnikami, nie zmieniając nadzienia :)
Przepis
na naleśniki czekoladowe:
Do miski wsypać mąkę, wbić
jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie
roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Dodać kakao do
smaku. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać
więcej mleka.
Czekoladowe ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy
podrzucać.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z
cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć.
Na naleśnikach układać porcję sera, trochę borówek, składać w „chusteczkę” – na pół i jeszcze raz na pół.
Polać miodem, posypać borówkami.
Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację...
ciasto:
400 g mąki pszennej,
4 jajka,
sól,
500 – 600 ml mleka,
4 łyżki stopionego masła,
2-3 pełne łyżki kakao,
farsz:
4 żółtka,
4-5 łyżek cukru pudru
500 g sera białego twarogowego,
esencja waniliowa
miód (u mnie jaworowy) lub syrop klonowy,
borówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz