- spód ciastka:
- 65 g orzechów laskowych,
- 50 g cukru,
- 20 ml wody,
- 50 g czekolady deserowej,
- 50 g płatków kukurydzianych,
- krem malinowy:
- 500 g malin,
- gałązka tymianku,
- 15 g żelatyny,
- 200 ml śmietany 30%,
- krem agrestowy:
- 500 g agrestu,
- kilka listków mięty,
- 15 g żelatyny,
- 200 ml śmietany 30%,
- cukier lub miód,
- owoce do przybrania
Spód ciastka: orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie).
Ugotować
gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały
czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw
orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się
suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich
karmelizować).
Wyłożyć
orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do
ostygnięcia.
Orzechy
zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do
ostudzenia.
Rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobnioną czekoladę włożyć do
miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą).
Wymieszać
czekoladę z masą orzechową a następnie płatkami kukurydzianymi.
Dno
form (u mnie 7 form o średnicy 7,5 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Masę wyłożyć do form, równomiernie rozłożyć na
dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki.
Krem malinowy: maliny
włożyć do garnka, dodać tymianek, zalać niewielką ilością
wody i ugotować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy
otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać
wodę i zagotować.
Jeżeli
jest więcej, należy odparować przez gotowanie.
Doprawić
do smaku cukrem lub miodem.
W
gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia,
ale nie zastygnięcia.
Śmietanę
ubić na sztywną masę
Do
śmietany dodać maliny z żelatyną – najpierw do śmietany dodać
trochę malin, wymieszać, następnie wlać pozostałe przetarte
maliny do śmietany, lekko ubijając.
Masę
wlać do foremek, wstawić na 15 minut do lodówki.
Krem agrestowy: agrest
włożyć do garnka, dodać miętę, zalać niewielką ilością wody
i ugotować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy
otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać
wodę i zagotować.
Jeżeli
jest więcej, należy odparować przez gotowanie.
Doprawić
do smaku cukrem lub miodem.
W
gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia,
ale nie zastygnięcia.
Śmietanę
ubić na sztywną masę
Do
śmietany dodać agrest z żelatyną – najpierw do śmietany dodać
trochę agrestu, wymieszać, następnie wlać pozostały przecier
agrestowy do śmietany, lekko ubijając.
Masę
wlać na masę malinową, wstawić na 15 minut do lodówki.
Przybrać
owocami.
Odstawić
do lodówki do zastygnięcia.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz