sobota, 2 lipca 2016

Deser malinowo bezowy


  • 500 g malin
  • 8 g żelatyny,
  • 50 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • bezy:
  • 73 g białek – 2 białka,
  • 91 g cukru,
  • 73 g cukru pudru,
Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Ja otrzymałam 400 ml przecieru.
Przecier podzielić na dwie części: 300 ml i 100 ml.
W 80 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę przecieru malinowego, wymieszać, następnie wlać żelatynę do reszty przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Przelać do naczynia z płaskim dnem i odstawić do lodówki.
Śmietanę ubić.
100 ml przecieru wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Bezy: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 godziny.
Na talerzu układać trochę galaretki, trochę kremu malinowego, bezy. Można dodać świeże maliny.
Deser posypałam cukrem różanym i miętą.


Nadmiar bez zjeść ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz