III
Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie już za nami, odbył
się w dniach 18-19 czerwca.
Podczas
turnieju można było poznać lub przypomnieć sobie smaki z trasy
Wielkiego Gościńca Litewskiego (dawnego traktu handlowego
Warszawa-Wilno, czyli kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz
Wileńszczyzny. „Wielki
Gościniec Litewski był przez kilka wieków jednym z najważniejszych
traktów handlowych Rzeczypospolitej. Łączył Warszawę z Wilnem,
czyli Koronę Polską z Wielkim Księstwem Litewskim, biegnąc przez
Stanisławów, Dobre, Liw, Węgrów, Sokołów Podlaski, Drohiczyn,
Bielsk Podlaski, Białystok, Grodno. Trasa ta w poszczególnych
latach zmieniała się, zbaczając z głównego traktu, jednak
istnienie kilku wariantów gościńca nie zmieniało w sposób
zasadniczy jego biegu. Z Wilna szlak prowadził do Rosji, zaś z
Warszawy do najważniejszych stolic Europy”.
WGL
Na licznych straganach, ustawionych na podzamczu, można było kupić oraz spróbować sery, wędliny, chleb, nalewki, miody....
W
niedzielę można było posłuchać o zdrowym śniadaniu,
posłuchać opowieści Małgorzaty Borkowskiej o chlebie, wziąć udział w pikniku śniadaniowym przygotowanym przez młodzież ze szkół na Szlaku WGL....
posłuchać opowieści Małgorzaty Borkowskiej o chlebie, wziąć udział w pikniku śniadaniowym przygotowanym przez młodzież ze szkół na Szlaku WGL....
zdjęcie Barbara Tekieli
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko (autor książki „Kucharz doskonały” z 1768 roku), zajęła nalewka z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów” Witolda Kalinowskiego z Tchórznicy (Gmina Sabnie)
III miejsce – Nalewka żołędziowa Jolanty Pitura z Gminy Dębe Wielkie
Wyróżnienia:
- „Cynamonowe suchary Marszałka” Cukiernia Babeczki z Sulejówka.
W konkursie „Na najsmaczniejsza potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski” przyznano trzy nagrody:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko– zdobyła Szynka pieczona na chrzanie, zgłoszona przez Panią Irenę Zawadzką z Żulina
II miejsce – Karkówka w ziołach z ziemniakami Ewy Mitowskiej z Seroczyna
III miejsce – Chołodziec litewski z „Pana Tadeusza” – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego
Wyróżnienia:
– Chrzan gotowany na maślance – Elżbiety Królak z Łazisk;
– Parzybroda – Stanisława Górala z Żulina.
W konkursie na najlepszy Gościniec z podróży, nagrody przyznali również dziennikarze (wśród, których miałam przyjemność i ja się znaleźć):
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko Cukiernia Babeczki z Sulejówka za „Cynamonowe suchary Marszałka” – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka, oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego.
Wyróżnienia:
Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha Wielądka, dla Koła Emerytów Dobre za zaangażowanie pań, pogodę ducha, prezentację na stoisku, występ na scenie oraz przygotowanie regionalnych potraw.
Jak
wspomniałam, ja tam byłam miód i nalewki piłam i mam nadzieję, w
przyszłym roku znowu tam się wybrać, do czego wszystkich zachęcam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz