Marynata: 150
ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody.
Marchewki
umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą.
Resztę
marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki
limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę)
i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać
mleko kokosowe i zagotować.
Zmiksować
(nabierze gładkości).
Ostudzić.
Wlać
sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem.
Z
pomarańczy wyciąć filety (cząstki
pomarańczy bez skórki).
Krem
wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty
i włożyć kostki lodu z soku pomarańczowego.
Krem
można również podawać na ciepło.
- 500 g marchewki,
- 2 plasterki imbiru,
- 2 listki limonki,
- 1/2 trawy cytrynowej,
- 1 torebka kardamonu*,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 pomarańcza,
- sól,
- cukier,
- sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty),
- marynata:
- 150 ml cukru,
- 100 ml octu winnego,
- 50 ml wody
* nasionka kardamonu znajdują się w tak zwanej torebce
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz