poniedziałek, 11 lipca 2016

Krem z marchewki


Ze 150 ml soku z pomarańczy zrobić kostki lodu.
Marynata: 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody.
Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą.
Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować.
Zmiksować (nabierze gładkości).
Ostudzić.
Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem.
Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki).
Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki lodu z soku pomarańczowego.
Krem można również podawać na ciepło. 



  • 500 g marchewki,
  • 2 plasterki imbiru,
  • 2 listki limonki,
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 torebka kardamonu*,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 pomarańcza,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty),

  • marynata:
  • 150 ml cukru,
  • 100 ml octu winnego,
  • 50 ml wody


* nasionka kardamonu znajdują się w tak zwanej torebce


 zastawa z 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz