Ciasto na naleśniki: do
miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka,
szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać
mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe
ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto
naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Nadzienie serowo - owocowe: żółtka
(jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem
owocowym.
Smażyć
naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w
oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej
powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je
zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się
zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki
składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Na
naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na
wierzchu ułożyć trochę masy.
Posypałam
naleśniki zmiksowanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi i
ozdobiłam czerwonymi porzeczkami.
Takie
naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację...
Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe ciasto na naleśniki.
Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe ciasto na naleśniki.
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- sól,
- 4 jajka,
- 500 – 600 ml mleka,
- 4 łyżki stopionego masła,
- farsz:
- 4 żółtka,
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 500 g sera białego twarogowego
- esencja waniliowa,
- 300 - 400 ml przecieru owocowego*
*u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę cukru do smaku.
Taki przecier można przygotować z jagód, borówek, malin, truskawek ...
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz