piątek, 29 lipca 2016

Naleśniki z serem i przecierem owocowym



Ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Nadzienie serowo - owocowe: żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem owocowym.
Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Na naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy.
Posypałam naleśniki zmiksowanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi i ozdobiłam czerwonymi porzeczkami.
Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację...
Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe ciasto na naleśniki.


  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • sól,
  • 4 jajka,
  • 500 – 600 ml mleka,
  • 4 łyżki stopionego masła,

  • farsz:
  • 4 żółtka,
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 500 g sera białego twarogowego
  • esencja waniliowa,
  • 300 - 400 ml przecieru owocowego*



*u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę cukru do smaku.
Taki przecier można przygotować z jagód, borówek, malin, truskawek ...

zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz