- 2 kacze nogi,
- 300 g agrestu,
- 3 goździki,
- 1/2 laski cynamonu,
- 2 torebki kardamonu,
- sól,
- miód*,
- 40 – 50 g masła
Nogi
umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć,
skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić
na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi
wyjąć, tłuszcz wylać, włożyć nogi, wsypać agrest, dodać
przyprawy (goździki, cynamon, kardamon), oprószyć solą i dusić
pod przykryciem do miękkości.
Mięso
wyjąć i trzymać w cieple. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i miodem.
Zagotować,
mieszając dodać kawałki zimnego masła. Następnie zdjąć z
ognia.
*u
mnie bieszczadzki miód jaworowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz