niedziela, 10 lipca 2016

Nogi kaczki z agrestem


  • 2 kacze nogi,
  • 300 g agrestu,
  • 3 goździki,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • 2 torebki kardamonu,
  • sól,
  • miód*,
  • 40 – 50 g masła

Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, włożyć nogi, wsypać agrest, dodać przyprawy (goździki, cynamon, kardamon), oprószyć solą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i miodem.
Zagotować, mieszając dodać kawałki zimnego masła. Następnie zdjąć z ognia.



*u mnie bieszczadzki miód jaworowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz