Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać.
Ostatnio
znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z
wykorzystaniem świeżych ogórków.
Dzisiaj
przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej,
z 1930 roku.
W
oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek
wędzony parzony. W oryginalnym przepisie danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za
zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu.
Ogórki
z ziemniakami, według Marii Disslowej mają być oddzielnym
daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań
mięsnych.
- 500 g ogórków,
- 1 cebula,
- 100 g boczku wędzonego parzonego,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta pieprzu,
sól, - 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy),
- 500 g ziemniaków (sałatkowe),
- garść posiekanego koperku,
- mniejsza garść posiekanej natki pietruszki,
Ziemniaki
umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie
rozgotować !
Odcedzone
ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Boczek
pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski, szerokości
zapałek. Wrzucić na zimną patelnię i smażyć, aż wytopi się
tłuszcz.
Ogórki umyć,
obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku i dusić aż zmięknie,
uważając aby się nie zrumieniła.
Wlać
bulion, zagotować.
Dodać
ogórki, oprószyć solą i pieprzem, wlać sok z cytryny i dusić,
aż ogórki zmiękną.
Dorzucić
koperek i pietruszkę, zamieszać, dusić z minutę. Następnie dodać
ziemniaki. Chwilę jeszcze dusić, aby ziemniaki nabrały smaku.
Ogórki
z ziemniakami można podać jako danie oddzielne, jak również jako
dodatek do dań mięsnych.
Ale fajne ! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam, byłam zaskoczona, że są tak dobre :)
UsuńWygląda pysznie! -)
OdpowiedzUsuńi są pyszne, sama byłam zaskoczona smakiem, nie spodziewałam się, ze będą tak dobre :)
Usuń