- 6 jajek,
- 40 g mąki,
- szczypta soli,
- 300 g borówek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 250 ml śmietany kremówki,
- masło do smażenia,
- miód (u mnie lawendowy),
Połowę
borówek wymieszać z cukrem.
Z
tej ilości składników wychodzą 2 omlety, lub 3 mniejsze omleciki
;)
Białka
ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Następnie dalej ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę.
Na
patelni (taka, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać
masło, wrzucić część borówek z cukrem (zależy na ile porcji
podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć 2 –
2,5 minuty. Następnie patelnię z omletem wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Śmietanę
ubić.
Omleta
zdjąć z patelni, odwracając go spodem na wierzch (owoce mają
być na wierzchu).
Na
wierzchu położyć śmietanę, polać miodem lub posypać cukrem.
Posypać borówkami.
zastawa z
Taki
omlet jest idealny na śniadanie, lunch, podwieczorek lub obiad, u
mnie w upalne dni pojawiają się omlety z różnymi owocami.
Zamiast
borówek można użyć jagody, czarne porzeczki, maliny...
Pysznie :) Porywam :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę śmiało się częstować ;) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń