Perliczka z kurkami, zamiast perliczki może być kurczak.
- 1 cebula,
- 500 g kurek,
- 60 g wątróbki drobiowej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 żółtka,
- 1 białko,
- 50 ml białego wina,
- gałązka rozmarynu,
- 110 g masła,
- kilka gałązek tymianku,
- sól,
- pieprz,
Perliczkę
umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić
resztek piór, osuszyć. Polecam wyluzować. Faszerowany, luzowany
drób dużo łatwiej jeść niż taki z kośćmi.
Trochę
zabawy przy luzowaniu jest, ale o ile łatwiej jeść takiego dobrze
nadzianego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach.
Perliczkę
ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy
szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek
należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również,
odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć
skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy
stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne
stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso
od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć
korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony
tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał
się o powierzchnię kości.
Wyjąć
kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można
pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed
pieczeniem, aby później łatwiej jeść).
Żółtka
zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać,
odstawić.
Kurki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie).
Odłożyć
kilka ładnych kurek do przybrania.
Resztę
pokroić niezbyt drobno.
50
g masła zmiksować z tymiankiem.
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić na 50 g masła, dodać kurki, rozmaryn
i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż
płyn odparuje.
Białko
ubić na sztywną pianę.
Delikatnie
wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wypełnić
perliczkę farszem (farszu nie upychamy),
wypełniać od strony kupra i od strony szyi. Otwory spiąć
wykałaczkami, a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.
Całą
perliczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt.
Posmarować
masłem tymiankowym.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Piec pod
przykryciem, po pół godzinie polać wytworzonym sosem, czynność
powtórzyć jeszcze dwa razy.
Odłożone
kurki podsmażyć na reszcie masła.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz