wtorek, 26 lipca 2016

Pierogi z kurkami i mięsem drobiowym


  • Farsz:
  • 600 g kurek,
  • 200 g piersi perliczki bez skóry (może być kurczaka),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto na pierogi:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli

Piersi umyć, włożyć do wrzącej wody, przykryć, odstawić.
Kurki (pieprznik jadalny) oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie).
Resztę pokroić niezbyt drobno.
Cebule pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżeczkę posiekanego tymianku i smażyć aż płyn odparuje.
Wyjąć z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać z wody lub podsmażone.



zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz