- Farsz:
- 600 g kurek,
- 200 g piersi perliczki bez skóry (może być kurczaka),
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- sól,
- pieprz,
- ciasto na pierogi:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
Piersi
umyć, włożyć do wrzącej wody, przykryć, odstawić.
Kurki
(pieprznik jadalny) oczyścić z piasku, umyć w wodzie z
solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć
kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie).
Resztę
pokroić niezbyt drobno.
Cebule
pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać
pokrojone kurki, łyżeczkę posiekanego tymianku i smażyć aż
płyn odparuje.
Wyjąć
z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien,
a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto
na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli,
wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto
nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15
minut aby odpoczęło.
Ciasto
wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi
pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać,
przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać
z wody lub podsmażone.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz