- 1 kg ziemniaków,
- 700 ml mleka,
- 150 g masła,
- 500 g bobu,
- musztarda francuska,
- sól
Bób
wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na
kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ziemniaki
umyć, obrać.
700
ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić
i ugotować. Odcedzić. Następnie
dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito.
Połączyć
z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas
trzymając na ogniu.
Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą.
zastawa z
1kg ziemniaków,
700
ml mleka,
150
g masła,
500
g bobu,
musztarda
francuska,
sól
Bób
wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na
kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ziemniaki
umyć, obrać.
700
ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić
i ugotować. Odcedzić. Następnie
dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito.
Połączyć
z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas
trzymając na ogniu.
Doprawić
musztardę i solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz