piątek, 22 lipca 2016

Puree ziemniaczane z bobem



  • 1 kg ziemniaków,
  • 700 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 500 g bobu,
  • musztarda francuska,
  • sól
Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki. Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ziemniaki umyć, obrać.
700 ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito.
Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu.
Puree ziemniaczane z bobem doprawić do smaku musztardą francuską i solą.


zastawa z 




1kg ziemniaków,
700 ml mleka,
150 g masła,
500 g bobu,
musztarda francuska,
sól
Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować do miękkości. Obrać ze skórki. Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ziemniaki umyć, obrać.
700 ml mleka zagotować z 70 g masła, włożyć ziemniaki, lekko osolić i ugotować. Odcedzić. Następnie dokładnie utłuc, przetrzeć przez sito.
Połączyć z bobem. Dodać resztę masła, dokładnie wymieszać, cały czas trzymając na ogniu.
Doprawić musztardę i solą do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz