piątek, 8 lipca 2016

Rolada z czarną porzeczką


  • ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • skórka otarta z cytryny,

  • krem:
  • 500 g czarnej porzeczki,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 8 g żelatyny


Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia.

Krem: czarną porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru, jeżeli jest więcej należy odparować nadmiar płynu.
W gorącej masie porzeczkowej rozpuścić żelatynę. 
Lekko schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem. Do śmietany dodać porzeczki z żelatyną – najpierw do porzeczek dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie wlać porzeczki do reszty śmietany, lekko ubijając. Odstawić do schłodzenia, aż masa zacznie „sztywnieć”.

Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć masę śmietanowo-porzeczkową, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
Zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin.


zastawa z 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz