- ciasto:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- skórka otarta z cytryny,
- krem:
- 500 g czarnej porzeczki,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 3-4 łyżki cukru,
- 8 g żelatyny
Ciasto: jajka
ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder.
Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wyłożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Rozłożyć
papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść
ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry
nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym
piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia.
Krem: czarną
porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować.
Zmiksować i przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml
przecieru, jeżeli jest więcej należy odparować nadmiar płynu.
W
gorącej masie porzeczkowej rozpuścić żelatynę.
Lekko schłodzić.
Lekko schłodzić.
Śmietanę
ubić z cukrem. Do śmietany dodać porzeczki z żelatyną –
najpierw do porzeczek dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać,
następnie wlać porzeczki do reszty śmietany, lekko ubijając.
Odstawić do schłodzenia, aż masa zacznie „sztywnieć”.
Biszkopt
rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć masę śmietanowo-porzeczkową,
zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
Zwijać
ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie
odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz