- 300 g bobu,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 -2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz (u mnie masło),
- parmezan do posypania,
- spaghetti (około 400 g suchego makaronu),
- woda z gotowania makaronu
Bób
łuskany wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki
soli na kilogram bobu. Ugotować al dente. Obrać ze skórki.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Boczek
pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę. Przesmażyć, lekko
poddusić. W razie potrzeby dodać tłuszcz (teraz boczek bywa na
ogół chudy i trzeba dodać inny tłuszcz).
Zmielić
bób razem z boczkiem z cebulą.
Spaghetti
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Zmielony
bób z boczkiem podsmażyć na maśle, dodać 200 ml wody z gotowania
makaronu, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać
spaghetti, dokładnie wymieszać.
Podawać
posypane parmezanem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz