- 200 ml śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g biszkoptów do tiramisu,
- zielona herbata,
- syrop lub likier truskawkowy,
- maliny.
Tiramisu - włoski deser, znany chyba w całym świecie. Przedstawiam, moją wariację, na temat tego deseru.
Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku.
Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku.
Śmietanę
ubić, dodając łyżkę cukru.
Jajka
sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na
kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Biszkopty, ocukrzoną stroną, maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej
30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można
ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć.
Następnie
ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny.
Najlepsze
jest następnego dnia.
Nie
lubię rozmoczonego tiramisu i dlatego nie rozmaczam biszkoptów, nie zanurzam
ich całych w herbacie.
Tiramisu można również podać w postaci torcika :)
Tiramisu można również podać w postaci torcika :)
śliczności i smaczności
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :)
Usuńo rany, wygląda obłędnie. chyba kiedyś się skuszę.
OdpowiedzUsuńdzięki :) polecam :)
Usuńbajeczne ciacho
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńOJEJ ALE ŚLICZNIE WYGLĄDA :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) wspomnę, ze smakuje też dobrze ;)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńczy śmietankę dodajemy bez ubijania jej wcześniej ?
OdpowiedzUsuńŚmietankę ubijamy wcześniej z łyżką cukru :) Serdecznie pozdrawiam
Usuń