- ciasto:
- 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
- 50 ml soku z cytryny,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 50 g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- do nasączenia:
- 30 ml mocnej herbaty,
- 10 ml rumu,
- 5 ml soku z cytryny,
- szczypta cukru
- krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 11 g żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- 400 g jagód*
Szpinak
zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Foremkę
posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18
minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do
pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę
ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do śmietany
dodać żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać
trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać żelatynę do
reszty śmietany, lekko ubijając.
1/5
owoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną.
Herbatę
wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem.
Biszkopt
równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i
zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu),
nasączyć biszkopt (nie przesadzić z ilością płynu – biszkopt
ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie
wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę
innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki.
*
mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz