wtorek, 23 sierpnia 2016

Bitki z dzika z grzybami leśnymi



Bitki, zrazy– to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone.
Podobnie jak bitki, można przygotować gulasz z dzika, wówczas mięso należy pokroić w kostkę.

Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż.
Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić dodając szczyptę cukru i soli.
Przełożyć do mięsa.
Dodać listki laurowe, pieprz, rozmaryn, jałowiec, łyżeczkę do kawy soli. Wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem.
Grzyby pokroić na grube plasterki, ćwiartki (zależy od wielkości grzybów), podsmażyć na patelni po cebuli. W razie potrzeby dodać trochę tłuszczu.
Grzyby dodać do mięsa.
Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa z grzybami.
Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.


*najlepiej grzyby mieszane – podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki, ale mogą być same podgrzybki. Podaję ilość grzybów po oczyszczeniu i przebraniu, odrzuceniu robaczywych... 




  • 700 g szynki z dzika,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • 2 cebule,
  • 500 g oczyszczonych grzybów leśnych*
  • 4 owoce jałowca,
  • gałązka rozmarynu,
  • listek laurowy,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • cukier
  • tłuszcz – smalec lub tłuszcz gęsi,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz