Bitki,
zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie
smażone.
-
700
g schabu z dzika,
-
500
g kurek (pieprznik jadalny),
-
2
cebule,
-
mąka
do oprószenia,
-
sól,
-
pieprz
czarny świeżo mielony,
-
8
jagód jałowca,
-
150
ml wina białego wytrawnego,
-
tłuszcz
do smażenia (u mnie gęsi)
Mięso
oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety
ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą,
pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć.
Kurki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze
można zostawić w całości.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Kotlety
oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (4-6 łyżek), z
obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Na
tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę
tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn.
Przełożyć do mięsa.
Na
rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten
sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa.
Dusić
pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości.
Około
20-30 minut.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Wypróbowałam przepis .jest super
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) dziękuję :) pozdrawiam
Usuń