sobota, 6 sierpnia 2016

Bitki ze schabu – schab z dzika



Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone.

  • 700 g schabu z dzika,
  • 500 g kurek (pieprznik jadalny),
  • 2 cebule,
  • mąka do oprószenia,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 8 jagód jałowca,
  • 150 ml wina białego wytrawnego,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi)

Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć.
Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości.
Cebule pokroić w półplasterki.
Kotlety oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (4-6 łyżek), z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości.
Około 20-30 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.





2 komentarze: