Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.
Kwiaty
cukinii, rukiew wodną, szpinak, szczypiorek czosnkowy sama zerwałam.
Przepis
wykonany w ramach konkursu Europejskiego
Festiwalu Smaku* „zerwane”.
- Kwiaty cukinii:
- 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce),
- 60 g szpinaku,
- 1/2 ząbka czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła,
- 4 całe żółtka (jajka od zielononóżki),
- 3 -4 łyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu,
- tempura:
- 100 ml mąki pszennej,
- 100 ml mąki kukurydzianej,
- zimna woda mineralna gazowana,
- szczypta soli,
- olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
- sałatka:
- garść listków rukwi wodnej,
- kilkanaście malin,
- 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy),
- 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),
- szczypta soli,
- oliwa
Szpinak
oczyścić, umyć.
Na
patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, szpinak, gałkę
muszkatołową i sól. Mieszając przesmażyć, tak aby wszystkie
liście „złapały” masło.
Odstawić
do ostudzenia.
Mąkę
pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną
i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie.
Powstała mieszanina powinna być jak gęsta śmietana.
Płatki
kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek, Do środka włożyć
trochę szpinaku, następnie delikatnie włożyć żółtko, przykryć
szpinakiem, posypać serem.
Zwinąć
płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać
kwiaty w „panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty.
Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.
Wszystkie
składniki sosu do sałatki wymieszać.
Na
talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami
szczypiorku czosnkowego. Polać sosem.
Ułożyć
kwiaty cukinii, posypać serem.
*Festiwal
odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć
dwa razy. Na samym początku oraz dwa
lata temu.
W
tym roku państwem partnerem będzie Armenia, dzięki czemu będziemy
mogli poznać jej smaki i kulturę.
Ponieważ
mieszkam w bloku i nie mam działki, skorzystałam z uprzejmości
Państwa Majlertów,
gdzie często zaopatruję się w warzywa i zioła. Tym razem sama
zbierałam :)
Zwycięzcy gratulujemy i już szykujemy przetwórnię. Będzie kawior biały, a może ślimaki na słodko,... marynowane w Martini...
OdpowiedzUsuńKto wie, kto wie. Razem to zrobimy :)
Snails Garden
dziękuję :) a ja już ostrzę ząbki na kawior, miałam przyjemność już kiedyś jeść ;) a i inne cuda z wielką przyjemnością zobaczę :)
Usuń