Przy
zakupie nie wybierajmy fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być
uszkodzona.
Mieszkam w bloku, działki nie mam, ale mam balkon, na którym mam kilka skrzyneczek z ziołami, dzięki czemu mam je zawsze świeże pod ręką. Między innymi mam tymianek, który wykorzystałam w przepisie.
- 4
figi,
- garść
orzechów nerkowca,
- 9
łyżek syropu malinowego,
- 6
– 7 łyżek octu malinowego*,
- mała
gałązka tymianku,
- szczypta
soli,
- garść
świeżych malin,
Figi
umyć, osuszyć, odciąć ogonki.
Figi
ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca.
Orzechy
posiekać niezbyt drobno.
W
naczyniu do zapiekania ułożyć figi, w nacięcia włożyć orzechy.
Na
rozgrzaną patelnię wlać syrop malinowy, dodać tymianek, gdy się zagotuje wlać
ocet malinowy. Zagotować.
Wytworzonym
sosem polać figi, posypać szczyptą soli i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Figi
ułożyć na talerzach. Sos zagotować, włożyć do niego maliny,
wymieszać z sosem.
Polać
sosem figi. Wokół ułożyć maliny.
Można
posypać listkami tymianku.
*używam
octu malinowego „Specjały spod Strzechy” - polecam
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz