W
tym roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i
zamknąć jagody w słoiczku.
Bez
dodatku cukru. Same jagody.
Zamiast jagód mogą być borówki amerykańskie.
Zimą
można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy
innego ciasta z jagodami.
Potrzebne
nam będą tylko jagody :)
Jagody
przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i
dobrze osuszyć.
Jagody
włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając.
Wstawić
nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać
ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w
garnku powinna mieć 75 stopni.
Następnie
słoiki zakręcić i pasteryzować 20 - 25 minut. Temperaturę wody
podnieść do 85 stopni.
Słoiki
wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do
ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz