- 200 g mąki (ja użyłam „00”),
- 2 jajka,
- sól,
- 20 g czarnej trufli w zalewie,
- 100 g masła,
- 100 g parmezanu,
Trufle
pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę
wsypać do miski, dodać szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie
wyrobić.
Ciasto
cienko rozwałkować, podsypując lekko mąką.
Pokroić
ciasto na 8 – 10 kawałków (nie mają być równe, z pięknymi
brzegami, po prostu pociąć ciasto na kawałki).
Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać 200 ml wody z gotowania makaronu,
zagotować. Wlać zalewę z trufli, dodać makaron i zagotować
delikatnie mieszając.
Posypać
połową sera, zamieszać.
Makaron
wyjąć na talerze, polać sosem, który pozostał na patelni.
Posypać resztą parmezanu oraz truflami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz