- 400 g mleka zsiadłego,
- 200 ml maślanki,
- 150 ml sosu z ogórków kiszonych,
- koperek lub szczypiorek,
Koperek
lub szczypiorek posiekać.
Zsiadłe
mleko, maślankę, sos z ogórków wymieszać. Dodać szczypiorek.
Wymieszać.
Jest to tylko orientacyjny przepis. Każdy powinien przygotować napój według własnego smaku. Jeżeli wolimy maślankę dajemy więcej maślanki, jeżeli wolimy zsiadłe mleko to dajemy więcej zsiadłego mleka. No i sos z ogórków kiszonych może być różny.
Podobno
taki napój, spożywali żniwiarze na Ziemi Dobrzyńskiej.
Pierwszy
raz z nim, a raczej z nazwą spotkałam się podczas wizyty na Ziemi
Dobrzyńskiej, na zaproszenie Stowarzyszenia
Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK, w ramach projektu „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole” (inicjatywa
ludzi, którzy chcieliby pokazać Światu to co robią, swoje wyroby,
usługi i miejsca godne odwiedzenia. Szlak Tradycji i Smaku to
produkty tradycyjne, gospodarstwa agroturystyczne, ciekawe miejsca,
zabytki przyrody i architektury oraz lokalne imprezy. Każdy z
naszych członków ma coś ciekawego do zaoferowania. Jeden robi
znakomite powidła, drugi rzeźbi świątki i anioły, trzeci
prowadzi rodzinne gospodarstwo agroturystyczne, kolejny karczmę).
Podczas wizyty, pierwszego dnia odwiedziliśmy:
Podczas wizyty, pierwszego dnia odwiedziliśmy:
Uzdrowisko
Wieniec Zdrój - jedno z najstarszych i najpiękniej położonych
uzdrowisk na Kujawach. Kuracjuszy gości już od 1923 roku. 6 km od
Włocławka, 10 km od autostrady A1. W otoczeniu wyjątkowego
mikroklimatu ponad stuletnich lasów sosnowych, z życiodajnymi
wodami: siarkowymi, mineralnymi z zawartością selenu oraz borowiny
z własnych złóż istnieje idealne miejsce do kuracji i wypoczynku.
Właściwości lecznicze wód zostały potwierdzone przez
Ministerstwo Zdrowia i Państwowy Zakład Higieny. Odwiedziliśmy
Pensjonat Jutrzenka Medical SPA.
Skansen
w Kłóbce - „ze
względu na swoje położenie wśród pagórków, lasów i jezior
Kłóbka nazywana jest „Perłą Kujaw”. W tym urokliwym
krajobrazie ulokowany jest park etnograficzny z kilkunastoma
obiektami architektury wiejskiej, z których najstarsze pochodzą z
XVIII wieku”.
Zwiedzaliśmy zagrody wiejskie, wiatrak
„koźlak”, olejarnię, szkołę, karczmę.
Wizyta
w Pałacyku w Gozdawie – odrestaurowany pałacyk Hipolita
Aleksandrowicza, wybudowany w latach 1926 – 1928. Gościła nas
właścicielka Pani Anita Wituska.
Czas umilał zespół ludowy , a
pyszne pierogi przygotowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Koniczynka z Łochocina.
Rejs
katamaranem po zalewie Włocławskim, z mariny Zarzewie w
Nocleg
w odrestaurowanym XIX wiecznym spichlerzu dworskim w Dyblewie (został
wpisany do rejestru zabytków w 1987 roku).
Od niedawna można
zanocować w prosto, a zarazem elegancko urządzonych pokojach. Właścicielem spichlerza jest Marek Jefremienko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz