Pierogi
z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi...
Pierogi przygotowałam z ciasta z żółtkami, można je również zrobić ze zwykłego ciasta pierogowego.
Pierogi przygotowałam z ciasta z żółtkami, można je również zrobić ze zwykłego ciasta pierogowego.
Twaróg
rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem.
Proponuję
pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić
ze zwykłego
ciasta.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinać koła – na przykład
szklanką.
Na
środku układać trochę nadzienia, zlepić pierogi.
Pierogi
gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania.
Podawać
ze śmietaną.
Można
podać na ciepło lub na zimno.
- ciasto na pierogi z żółtkami:
- 300 g mąki pszennej „00” lub tortowej,
- 5 żółtek,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka od kawy soli,
- ciepła woda – około 70 ml,
- nadzienie:
- 400 jagód/ borówek
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 150 g twarogu półtłustego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz