- 150 g kurek,
- 2 - 3 piersi perliczki lub kurczaka (lub filety z kurczaka),
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 50 ml brandy,
- cukier,
- sól,
- jajko,
- mąka do oprószenia,
- bułka tarta,
- masło do smażenia,
Kurki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie).
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować,
wlać brandy i gotować, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Ja zawsze dodaję szczyptę cukru.
1/2
kurek zmiksować niezbyt drobno, drugą połowę pokroić. Wymieszać.
Piersi
drobiowe (lub filety), oczyścić z błon, lekko (najlepiej przez folię
spożywczą) stłuc.
Piersi
rozłożyć, nałożyć farsz, zwinąć. Spiąć wykałaczkami, aby
lepiej się trzymały.
Oprószyć
mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć
na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Podczas smażenia uważać,
aby masło się nie spaliło, chociaż lekkie zrumienienie go, doda
smaku :)
Przełożyć
na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz