piątek, 19 sierpnia 2016

Piersi perliczki / kurczaka z kurkami


  • 150 g kurek,
  • 2 - 3 piersi perliczki lub kurczaka (lub filety z kurczaka),
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml brandy,
  • cukier,
  • sól,
  • jajko,
  • mąka do oprószenia,
  • bułka tarta,
  • masło do smażenia,


Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie).
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować, wlać brandy i gotować, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze dodaję szczyptę cukru.
1/2 kurek zmiksować niezbyt drobno, drugą połowę pokroić. Wymieszać.
Piersi drobiowe (lub filety), oczyścić z błon, lekko (najlepiej przez folię spożywczą) stłuc.
Piersi rozłożyć, nałożyć farsz, zwinąć. Spiąć wykałaczkami, aby lepiej się trzymały.
Oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Podczas smażenia uważać, aby masło się nie spaliło, chociaż lekkie zrumienienie go, doda smaku :)
Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz