niedziela, 14 sierpnia 2016

Tarta z kurkami i bobem



Dzisiaj polecam przepis na tartę z kurkami i bobem, chociaż bez dodatku bobu też będzie smaczna. Wówczas należy użyć więcej kurek.
Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdjąć papier z grochem. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut.
Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować, ale nie rozgotować. Przelać zimną wodą. Obrać ze skórki.


Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie).
Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości.
Cebulki pokroić w plasterki.
Na patelnię włożyć masło, dodać cebulki, szczyptę cukru i chwilę przesmażyć. Wrzucić kurki, zamieszać, zagotować.
Wlać wino i na sporym ogniu gotować, aż odparuje cały płyn.
Dodać bób.
Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać ser, wymieszać.
Masę wlać do kurek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Wstawić do piekarnika na 25 minut.



*ja użyłam 3 cebulki siedmiolatki


  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • farsz:
  • 300 g kurek,
  • 150 g bobu,
  • 3 – 4 cebulki dymki*,
  • 200 ml wina białego wytrawnego,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 60 g świeżo startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 30%




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz