Dzisiaj
polecam przepis na tartę z kurkami i bobem, chociaż bez dodatku
bobu też będzie smaczna. Wówczas należy użyć więcej kurek.
Mąkę,
masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do
blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę,
włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać
widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20
minutach zdjąć papier z grochem. Wstawić ponownie do piekarnika na
5 minut.
Bób
wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na
kilogram bobu. Ugotować, ale nie rozgotować. Przelać zimną wodą.
Obrać ze skórki.
Kurki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie).
Większe
kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości.
Cebulki
pokroić w plasterki.
Na
patelnię włożyć masło, dodać cebulki, szczyptę cukru i chwilę
przesmażyć. Wrzucić kurki, zamieszać, zagotować.
Wlać
wino i na sporym ogniu gotować, aż odparuje cały płyn.
Dodać
bób.
Jajka
rozbełtać ze śmietaną, dodać ser, wymieszać.
Masę
wlać do kurek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę
wyłożyć na podpieczone ciasto.
Wstawić
do piekarnika na 25 minut.
*ja
użyłam 3 cebulki siedmiolatki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- farsz:
- 300 g kurek,
- 150 g bobu,
- 3 – 4 cebulki dymki*,
- 200 ml wina białego wytrawnego,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 60 g świeżo startego parmezanu,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany 30%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz