Uda z kaczki duszone z jabłkami i chmielem, przepis jak najbardziej na czasie :)
- 4 nogi kaczki,
- 400 ml bulionu(najlepiej z kaczki, drobiowy – oczywiście domowy),
- 4 jabłka (antonówki, około 1 kilograma),
- 8-10 szyszek chmielu,
- 2 goździki,
- 1 torebka kardamonu,
- 5 ziaren pieprzu,
- sól,
- 5 łyżek zimnego masła,
- 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy)
3
jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać
jabłek. Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć,
skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić
na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi
wyjąć, tłuszcz wylać. Wlać bulion, dodać jabłka, wrzucić
przyprawy, sól, szyszki chmielu, zagotować. Włożyć nogi kaczki.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Gdy
kaczka będzie miękka obrać ze skórki i pokroić w ósemki czwarte
jabłko.
Na
patelni rozgrzać miód, ułożyć na nim cząstki jabłek. Gdy się
zrumienią, odwrócić na druga stronę, dodać dwie łyżki masła.
Zamieszać. Wyjąć kaczkę i ułożyć obok jabłek.
W
tym czasie sos przetrzeć przez sitko. Zagotować. Dodać 3 łyżki
zimnego masła, zagotować mieszając. Zdjąć sos z ognia.
Na talerz nałożyć trochę sosu, na nim położyć kaczkę, obok ułożyć jabłka.
Jak
już wspominałam mieszkam w bloku i nie mam działki, ale mam balkon
a na nim kilka doniczek z ziołami. Dzięki temu mam zawsze pod ręką
świeże zioła. Do wykonania przepisu użyłam tymianku z balkonu.
*Festiwal
odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć
dwa razy. Na samym początku oraz dwa
lata temu.
Często
zaopatruję się w warzywa i zioła u Państwa
Majlertów, tym razem sama zbierałam produkty potrzebne do
wykonania przepisu :)
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz