Zupa
pomidorowa ze świeżych pomidorów z papryką, cebulą i
czosnkiem.
Cebule
pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm).
Czosnek
obrać, posiekać.
Paprykę
i ostrą papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić.
Pomidory
umyć, pokroić.
W
garnku z grubym dnem poddusić cebulę na 2-3 łyżkach masła. Dodać
czosnek i paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić do
miękkości.
Zmiksować.
Wlać około 200 - 300 ml wody. Doprawić do smaku solą, szczyptą
cukru i pieprzem. Zagotować.
Przetrzeć
przez sito.
50
g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać trochę gorącej
zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy.
Mieszając zagotować.
Podałam
z grzankami.
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 duża papryka czerwona,
- 1-2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 ostrej papryczki,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- masło,
- 1 żółtko,
Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń