Zupa
grzybowa,
zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z
suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na
podgrzybki.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości,
lekko osolonej wody.
Podgrzybki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć grzyby, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie). Kapelusze przekroić wzdłuż na
pół, a następnie w poprzek na 3-4 części.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Cebulę
poddusić na maśle, następnie dodać grzyby i rozmaryn, mieszając
usmażyć na sporym ogniu.
Do
ugotowanych ziemniaków przełożyć grzyby. Na patelnię wlać trochę
bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami.
Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować 5 minut.
- 300 g oczyszczonych podgrzybków*,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- kilka listków rozmarynu,
- 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy),
- sól,
- pieprz,
- szczypta soli,
- 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe),
*
do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i
dlatego zupa jest bezmięsna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz