Babka
ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce.
Jest
to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel, które przyjęło się
w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi
daniami regionalnymi:
na
Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana;
na
Śląsku i Mazurach to kartoflak;
pyrczok
w Wielkopolsce;
na Pałukach i części Wielkopolski bambrzok;
na Pałukach i części Wielkopolski bambrzok;
rejbak
na Kurpiach;
dla
Lwowiaków to bulbynek...
Oczywiście
dania różnią się troszkę między sobą. Przede wszystkim w
oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki,
cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli
kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje.
W
polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek
– skwarki z boczku.
Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :).
Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić.
Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :).
Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić.
- 2 kg ziemniaków mączystych,
- 200 g cebuli,
- 200 g boczku wędzonego parzonego,
- 2 - 3 jajka (ja użyłam 2),
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub majeranku,
- tłuszcz – najlepiej gęsi,
Ziemniaki
umyć, obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej,
można zetrzeć w sokowirówce), odsączyć.
Odcisnąć,
odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać płyn, a pozostałą
na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Boczek
pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Cebulę obrać, pokroić
w kostkę.
Boczek
podsmażyć wytapiając tłuszcz, ale uważając aby nie zrobiły się
twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości.
Do
ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić
do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formę
do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę
ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny.
Podałam
z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano
ze śmietaną lub sosem grzybowym.
Piekłam
w formie o średnicy 20 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz