środa, 7 września 2016

Figi zapiekane z gorgonzolą


Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 

Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca.
Figę owinąć szynką, spiąć wykałaczką.
Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut.





Proporcje na 1 figę:

  • 1 figa,
  • 1 łyżeczka sera gorgonzola,
  • 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy),
  • 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*,
  • 1 połówka orzecha włoskiego

zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz