- Ciasto:
- 400 g mąki,
- 60 g cukru pudru,
- 2 szczypty soli,
- 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki),
- 40 g kwaśnej śmietany 22%,
- 3 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 białko do posmarowaniabrzegów ciasta,
- nadzienie:
- 500-600 g jeżyn,
- 150 g orzechów laskowych,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 białko
Orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy
wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy
w ściereczkę i pocieram je o siebie). Gdy przestygną zmiksować.
Posiekać
mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do
ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi
długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w
malakserze :)
Tak
przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na
krążek o średnicy około 35 cm.
Ciasto
ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek
wysypać orzechy, rozsypać je po cieście zostawiając 5-6 cm
marginesu. Na orzechach ułożyć jeżyny. Dokładnie zawinąć
ciasto nad nadzieniem.
Ja
piekłam w tortownicy, ponieważ zamiast w piekarniku, piekłam
ciasto na grillu i tak było mi wygodniej. [Tortownicę (20-22 cm
średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Włożyć
ciasto do tortownicy, ciasto powinno wystawać poza brzegi
tortownicy. Na dno wsypać zmiksowane orzechy, na nich ułożyć
jeżyny. Brzegi ciasta zawinąć na jeżynach].
Ciasto
posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
zastawa z
Kocham tarty wszelkie...a jeżyny zaczynają dojrzewać...Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuń