środa, 21 września 2016

Kaczka ze śliwkami


Kaczkę z jabłkami wszyscy znają i kochają, a dlaczego by nie upiec jej ze śliwkami... Kaczka ze śliwkami jest też pyszna :)

Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Połowę śliwek wymieszać z miodem i przyprawami, doprawić solą do smaku.
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Do środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką (spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych).
Kaczkę oprószyć solą.
Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny:
po godzinie polać wytworzonym sosem;
po dwóch godzinach kaczkę polać miodem pitnym;
po 3 godzinach wyjąć kaczkę, zlać wytworzony sos (nie wylewać), ułożyć kaczkę na blasze do góry grzbietem i piec aż się zrumieni.
W tym czasie z wytworzonego sosu zlać tłuszcz, a resztę przelać do garnuszka, dodać resztę śliwek, tymianek i gotować aż śliwki zmiękną.
Podawać kaczkę z sosem.




  • 1 kaczka,
  • 1000 g śliwek,
  • 2 łyżki miodu
  • 5 rozgniecionych goździków,
  • 2 rozgniecione torebki kardamonu,
  • 1 łyżeczka do kawy cynamonu,
  • sól,
  • 100 ml miodu pitnego trójniaka,


zastawa z 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz