Śliwki
przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Połowę
śliwek wymieszać z miodem i przyprawami, doprawić solą do smaku.
Kaczkę
dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór -
pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć
końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Do
środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką
(spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych).
Kaczkę
oprószyć solą.
Ułożyć
kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny:
po
godzinie polać wytworzonym sosem;
po
dwóch godzinach kaczkę polać miodem pitnym;
po
3 godzinach wyjąć kaczkę, zlać wytworzony sos (nie wylewać),
ułożyć kaczkę na blasze do góry grzbietem i piec aż się
zrumieni.
W
tym czasie z wytworzonego sosu zlać tłuszcz, a resztę przelać do
garnuszka, dodać resztę śliwek, tymianek i gotować aż śliwki
zmiękną.
Podawać
kaczkę z sosem.
- 1 kaczka,
- 1000 g śliwek,
- 2 łyżki miodu
- 5 rozgniecionych goździków,
- 2 rozgniecione torebki kardamonu,
- 1 łyżeczka do kawy cynamonu,
- sól,
- 100 ml miodu pitnego trójniaka,
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz