Figi
mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy
zwracać na nią szczególną uwagę.
- 3 kg fig,
- 1 kg cukru,
- 100 ml soku z cytryny,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 kawałki cynamonu
Figi
umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Do
garna z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z cytryny i na małym
ogniu gotować aż cukier się rozpuści.
Dodać
przyprawy oraz wrzucić figi do garnka. Gotować na małym ogniu, co
jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 10 minut od zagotowania.
Zdjąć
z ognia i odstawić do ostudzenia.
Następnego
dnia gotować figi na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie
mieszając.
Gotować
20 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Ponownie
zagotować, gotować 10 minut od zagotowania.
Przełożyć
do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do
ostudzenia.
uwielbiam figi, taką konfiturą mogłabym się zajadać :)
OdpowiedzUsuńja jestem prawie uzależniona ;)
Usuń