czwartek, 22 września 2016

Kotlety schabowe z dzika


  • 700 g schabu z dzika,
  • 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn),
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do oprószenia kotletów,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, gęsi tłuszcz),

Kotlety schabowe z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!!
Schab oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety delikatnie roztłuc. Oprószyć solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z ziołami
Bułkę wysypać na duży talerz.
Kotlety lekko oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconym jajku z ziołami, a następnie w bułce tartej.
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około godzinę.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano.


Kotlety schabowe z dzika podałam z kurkami smażonymi na maśle.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz