- 700 g schabu z dzika,
- 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn),
- sól,
- pieprz,
- mąka do oprószenia kotletów,
- 3 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia (smalec, gęsi tłuszcz),
Kotlety
schabowe z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na
maśle, a tym bardziej nie na oleju!!
Schab
oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety
delikatnie roztłuc. Oprószyć solą i pieprzem.
Jajka
rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z ziołami
Bułkę
wysypać na duży talerz.
Kotlety
lekko oprószyć mąką.
Zanurzyć
w rozmąconym jajku z ziołami, a następnie w bułce tartej.
Panierkę
przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około godzinę.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu.
Smażyć
z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz