Kwiaty
cukinii,
raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby
mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :)
Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy
męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia
wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze kupuję je w
gospodarstwie Państwa Majlertów.
- 4-5 kwiatów cukinii (męskie, na gałązce),
- 3-4 kolby kukurydzy,
- 30 g masła,
- sól,
- cukier,
- tempura:
- 100 ml mąki pszennej,
- 100 ml mąki kukurydzianej,
- zimna woda mineralna gazowana,
- szczypta soli,
- olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
Z
2 - 3 kolb kukurydzy obciąć ziarna (ustawić kolbę pionowo i
ostrym nożem odcinać ziarna). Ja otrzymałam 220 g ziaren
kukurydzy. Włożyć do garnka, dodać masło i wlać 250 ml gorącej
wody. Gotować około 15 minut. Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Przyciąć
końcówkę i wierzchołek pozostałej kolby kukurydzy. Włożyć ją
do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 5
minut. Nie dłużej. Wyjąć, ostudzić, obciąć ziarna. Wymieszać
z przecierem kukurydzianym.
Mąkę
pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną
i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie.
Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany.
Płatki
kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki
na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać
kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty.
Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz