wtorek, 27 września 2016

Mielone z kaszą owsianą


Kotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą.

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 200 g kaszy owsianej,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g musztardy francuskiej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,

tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi),
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu.
Mięso zemleć.
Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz