Figi
mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie
należy zwracać na nią szczególną uwagę.
Właśnie
rozpoczął się sezon na figi. Wprawdzie nie dojrzewają one u nas,
ale ceny spadają i bywają bardzo przystępne, można więc
spróbować zrobić samemu nalewkę na świeżych figach.
- 2 kg świeżych fig,
- 2 litry wódki 40%
- 0,5 kg cukru,
- 1 laska wanilii,
Figi
pokroić w ósemki, wrzucić do słoja, zalać wódką.
Ostawić
na dwa miesiące.
Po
tym czasie zlać nalew, a figi warstwami przesypać cukrem. Włożyć rozkrojoną laskę wanilii.
Gdy owoce
puszczą sok, co powinno potrwać około 4 tygodni zlać go i
połączyć z nalewem.
W
trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu
słodyczy nalewki. Przelać do butelek.
Po
tygodniu przefiltrować i odstawić na minimum 6 miesięcy.
Na zdjęciu, w karafce nalewka z zeszłego roku oraz tegoroczna produkcja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz