Ogórki
kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone
tradycyjnym sposobem.
Przygotowuje
się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół
na pół z wodą.
Zamiast
żurku można dać barszcz biały.
- 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
- 3 baldachimy kopru,
- 1/2 niedużej główki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 1/2 l żurku (taki z butelki),
- 1 l przegotowanej ciepłej wody,
- 2 łyżki soli,
Układać
w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
W
ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem.
Zalać
ogórki wodą z żurkiem.
Żurek z butelki to zakwas do żurku, czy zupa żurek?
OdpowiedzUsuńŻurek z butelki to taki zakwas do żurku, w sklepach funkcjonuje pod nazwą żurek. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń