Do
tego dania mogą być użyte piersi kurczaka jak i perliczki. Ja
użyłam piersi perliczki.
- 2 piersi perliczki (lub kurczaka),
- 2 łyżki masła,
- 2 brzoskwinie,
- 1 pełna łyżka miodu (u mnie faceliowy),
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- 1 goździk,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- kilka listków rozmarynu,
- garść jeżyn
Piersi
umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i zmielonym goździkiem.
Brzoskwinie
obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki.
W
garnku z grubym dnem zagotować miód, wrzucić brzoskwinie,
zagotować.
Piersi
podsmażyć na maśle, na złoto z obu stron.
Przełożyć
do brzoskwiń (bez tłuszczu ze smażenia).
Wlać
wino, wrzucić rozmaryn. Zagotować.
Przykryć,
dusić do miękkości, około 10 – 15 minut. W razie potrzeby dolać
trochę wody.
Brzoskwinie
ułożyć na talerzu, na nich ułożyć piersi perliczki (kurczaka),
posypać jeżynami.
zastawa z
nigdy nie jadłam perliczki, czy smak jest jakoś wyjątkowo poznawalny?
OdpowiedzUsuńperliczka bardziej podobna jest do bażanta niż do kurczaka, mięso ciemniejsze, chude, delikatne...
Usuń