Kukurydza to nie tylko kolby czy ziarna z puszce. Kukurydza świetnie nada się do puree w połączeniu z ziemniakami.
- 3-4 kolby kukurydzy – około 500 g ziaren*
- 600 g ziemniaków mączystych,
- 120 g masła,
- sól,
- cukier
Ziarna odciąć od od kolby, wrzucić do garnka, dodać 100 g masła, szczyptę cukru i soli, zalać gorącą wodą.
Wody
tyle, aby ledwo przykryć kukurydzę. Gotować pod przykryciem 15
minut.
Zmiksować,
przetrzeć przez sito.
Ziemniaki
umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić,
odparować i przetrzeć przez sito.
Połączyć
ziemniaki z kukurydzą, dokładnie wymieszać. Mieszając zagotować
dodając resztę masła. Doprawić solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz