Figi
mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy
zwracać na nią szczególną uwagę.
- 6 fig
- 150 g mozzarelli,
- 6 łyżek syropu malinowego,
- 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- 2 łyżki prażonych pestek dyni,
- 2 gałązki tymianku,
Figi
umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Na
patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem
do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę
smażyć i przełożyć na półmisek.
Na
patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować.
Sos
przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
Sosem
polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut,
co jakiś czas mieszając.
Połączyć
figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą.
Posypać pestkami dyni.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz