- 700 g szynki z dzika,
- 1 cebula,
- 400 g kurek,
- tłuszcz (u mnie smalec gęsi),
- kilka gałązek rozmarynu,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
Kurki
oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną
wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć -
nie mają się moczyć w wodzie).
Odłożyć
kilka ładnych kurek do przybrania.
Resztę
pokroić niezbyt drobno.
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać
pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn
odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą,
jajko i dokładnie wymieszać.
Nadziać
„kieszeń” w szynce farszem.
Spiąć
wykałaczkami lub szpilkami.
Wysmarować
tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma
gałązkami rozmarynu. Przykryć.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny.
Po
godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać
mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Odłożone
kurki podsmażyć na tłuszczu.zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz