Figi
mają bardzo delikatną skórkę,
dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną
uwagę.
- ciasto:
- 300 gram mąki,
- 200 gram zimnego masła,
- 100 gram cukru pudru,
- 3 surowe żółtka,
- nadzienie:
- 8 - 10 fig,
- 3 białka,
- 1 szczypta soli,
- 130 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- 100 g orzechów laskowych,
Orzechy
wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać
na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób
pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić.
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na
60 minut.
Formę
do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować,
przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać
ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć
papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż
ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do
ostygnięcia.
Białka
z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier.
Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania
dodawać stopniowo sok z cytryny. Wymieszać z orzechami laskowymi.
Figi
pokroić w szóstki lub ćwiartki. Ułożyć na cieście i zalać
polewą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Wyjąć, odstawić
na 4-5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz