Tort
migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i
będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. Pamiętajmy, że tort z migdałów, jest ciastem bezglutenowym.
- ciasto:
- 160 g masła w temperaturze pokojowej,
- 400 g migdałów,
- 400 g cukru,
- 8 jajek,
- krem:
- 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
- 3 pełne łyżki cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g czekolady deserowej,
- maliny
Ciasto: migdały
wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
na 12-15 minut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny
przybrać niezbyt ciemny brązowy kolor.
Masło
utrzeć na pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru.
Nie robimy tego na wyścigi, dajmy spokojnie ubić się masłu z
żółtkami i cukrem.
Białka
ubić na sztywna pianę.
Masę
maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie
delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Przelać
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Ciasto
wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy,
odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do
miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Uważać, aby
miska nie była zbyt gorąca.
Żółtka
ubić z cukrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodać serek
mascarpone, a następnie czekoladę. (W przypadku gdyby coś nam nie
wyszło i zrobiły się grudki czekolady... można krem przetrzeć
przez sito).
Krem
odstawić w chłodne miejsce na kilka minut aż trochę stężeje.
Ciasto
przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta.
Krem
podzielić na trzy części.
Na
jeden placek nałożyć jedną część kremu, na nim ułożyć
maliny, przykryć drugą częścią kremu. Na nim ułożyć drugi
placek, na którym ułożyć trzecią część kremu. Na wierzchu
ułożyć maliny.
Kremu
nie trzeba równo, pięknie rozsmarowywać... :)
zastawa z
wygląda fantastycznie. zjadłabym duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) proszę się częstować ;)
UsuńAż slinka cieknie! Myślę, że byłabym nim zachwycona :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jaka ma być średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńjeżeli użyjemy mniejszą tortownicę tort będzie wyższy, jeżeli większą niższy - 24 do 26 cm.
Usuń